diumenge, 17 d’agost del 2014

Menys emprenedoria i més drets



/ 14.08.2014
Hi ha una paraula que es fa servir per tot i que avui en dia queda molt bé. És l’emprenedoria,emprenedor/a… se’n fan cursos, es potencia, es subvenciona, se li dóna suport, s’incentiva perquè recull el millor de l’esperit de lluita en aquests moments difícils. L’associem a optimisme, ganes de sortir de l’atzucac amb coratge i voluntat. L’emprenedoria té els valors que tan bé defensava Jordi Pujol, de la petita burgesia de poble, que fins i tot coneix la pobresa però que té una moral de treball que els fa progressar de generació en generació. I de progressar, fins ara, la família emprenedora Pujol en sabia un pou.
Emprenedor és sinònim d’una persona amb iniciativa, amb coratge, amb idees, innovadora, que fa coses interessants i que té visió de futur, i que el seu bon treball, finalment, es veu correspost. Però realment, què és un emprenedor? Com diu Josep Ramoneda, és simplement un empresari, però aleshores, dit així, ja no resulta tan seductor… És molt més fàcil donar suport a l’emprenedor que a l’empresari…
Així, si mirem sota l’estora de la paraula emprenedor veiem que pertany  al mateix univers lingüístic que les paraules austeritat, competitivitat, capitalisme, individualisme i privatització.
En un altre conjunt semàntic, ens trobem amb els amb agents de progrés, d’igualtat, de qualitat democràtica, de dignitat i que ens diuen que el model no ha de ser l’empresarial. Com a mínim no pas com està plantejat actualment, amb uns poders econòmics tan separats de les necessitats de les persones.
Una mala notícia per als emprenedors: la seva principal font de finançament són els amics o la família i la majoria no se’n surten. Fins quan ens empassarem que hi ha oportunitats per qui se les busca? Una flor no fa estiu i milers de persones les passen magres. On són les oportunitats? Que vingui un gran emprenedor i ens les digui. Cobrant sous que no ens treuen de la misèria o marxant fora? Un país que educa els seus joves —amb el cost que això suposa— per haver-los d’enviar lluny perquè es puguin guanyar la vida és un país que té un futur ben negre.
Val més apostar per una societat justa, amb una educació de qualitat, amb uns drets socials bàsics, i no pas per aquest altre model individualista, basat només en el triomf econòmic, que té tant a veure amb el discurs de l’economia especulativa. Però que ens fa creure en allò tan transitat de “si ho vols ho aconseguiràs, creu en tu, si realment ho desitges i t’hi esforces, ho aconseguiràs”: un cop més el psicologisme i el capitalisme es donen la mà per a configurar els nostres pensaments més identitaris.

Rere cada paraula “bonica”  com “emprenedoria” hi ha tot un univers que fem despertar, i que acaba sent la realitat que nosaltres mateixos hem creat i li hem donat suport. Menys emprenedoria i més drets socials.